Blogs
|
Diego
|
5 november 2024

Wat is de terugverdientijd van dakisolatie?

dakisolatie terugverdientijd

Uw dak isoleren is een grote investering. Wanneer u van plan bent om dakisolatie aan te brengen, dan is het niet verwonderlijk dat u zich afvraagt wat de terugverdientijd van dakisolatie is. Deze terugverdientijd is afhankelijk van verscheidene factoren, zoals de isolatiemethode die gebruikt wordt en de mate van isolatie die u reeds in huis hebt geïnstalleerd. We kunnen echter spreken van een gemiddelde terugverdientijd van dakisolatie. Over deze gemiddelde terugverdientijd gaat dit artikel, waarbij we ook kijken naar de besparing op uw energierekening die dakisolatie kan bewerkstelligen.

Wat is de terugverdientijd van dakisolatie?

Wat de terugverdientijd van dakisolatie is, is afhankelijk van een aantal factoren zoals:

  • Isolatiemateriaal dat u gebruikt om te isoleren.
  • Isoleert u uw dak van buiten of binnen?
  • Welk isolatiebedrijf schakelt u in?
  • Kunt u gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie?
  • De energieprijzen

Afhankelijk van bovenstaande factoren kunt u best uw investering al binnen twee jaar terugverdienen, maar het kan net zo goed in uw persoonlijke situatie acht jaar duren. Gemiddeld wordt er echter uitgegaan van een terugverdientijd van drie tot vijf jaar.

Dak van binnen of buiten isoleren?

U kunt op drie manieren uw dak isoleren: door de zoldervloer te isoleren, door buitenom te isoleren of van binnen uw dak te isoleren. Bij de zoldervloer isoleren brengt u isolatiemateriaal aan op de vloer van uw bovenste verdieping. Dit is vooral handig, wanneer u de bovenste ruimte niet verwarmt. Isoleert u uw dak vanaf de buitenkant, dan komt de dakisolatie te liggen op de dakconstructie. Hiervoor moet u de dakbedekking wel eerst verwijderen en vervolgens moet het teruggeplaatst worden na het isoleren. U kunt ervoor kiezen om eveneens meteen uw dakbedekking te vervangen door duurzame dakbedekking. Door deze twee verduurzamingsmaatregelen te treffen in een proces, kunt u namelijk ook een subsidieaanvraag doen. Isoleren van binnenuit is een stuk goedkoper, omdat isolatiemateriaal bevestigd wordt tussen de horizontale en verticale dakbalken. Het nadeel van binnenuit isoleren, is dat kieren en naden niet volledig dichtgemaakt kunnen worden. Uit bovenstaande blijkt dat de isolatiemethode kortom een grote invloed heeft op de terugverdientijd van dakisolatie.

dakisolatie

Subsidie bij dakisolatie

Uw dak isoleren, wordt door de overheid echter wel aantrekkelijk gemaakt in de vorm van subsidies. De overheid wil namelijk de Nederlandse huishoudens aanzetten tot verduurzamingen. Door de ISDE-subsidie kunt u bijvoorbeeld dertig procent van uw kosten terugkrijgen, wanneer u naast dakisolatie nog kiest voor een andere verduurzamingsmaatregel zoals uw spouwmuur isoleren of dubbel glas aanbrengen.

Hoeveel bespaart u met dakisolatie?

Een grote besparing in uw energiekosten is met dakisolatie te bewerkstelligen. Procentueel bespaart u maar liefst 30% op uw stookkosten met dakisolatie. Met deze manier van isoleren kun je het beste warmteverlies tegengaan. Ter vergelijking: met spouwmuurisolatie bespaar je 20% op je energierekening en met raamisolatie 15%. Hoewel ook de percentages gemiddelde cijfers zijn, valt het niet te ontkennen dat het zich loont om te investeren in dakisolatie.

Wat bepaalt het rendement van de dakisolatie?

Welke factoren bepalen nu hoeveel u met uw dakisolatie bespaart? Ook het rendement van uw dakisolatie wordt bepaald door een aantal aspecten:

  • Grootte van uw huis
  • De huidige energieprijzen per m³
  • Hoeveelheid energie die u jaarlijks verbruikt
  • De mate van isolatie in uw woning
  • De isolatiewaarde van het isolatiemateriaal

Benieuwd naar de mogelijkheden?

© DV Specialist 2025 - All rights reserved.
Made with
heart-fill
by Web Wings
Call Now Button