Blogs
|
Diego
|
23 mei 2024

Dit zijn de mogelijkheden voor duurzame dakbedekking

zonnepanelen op dak

Duurzame dakbedekking wordt steeds belangrijker in de bouw- en vastgoedsector, omdat de impact van traditionele materialen op het milieu en de energie-efficiëntie van gebouwen steeds meer aandacht krijgt. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden voor duurzame dakbedekking die zowel milieuvriendelijk als kosteneffectief zijn. In dit artikel zullen we de mogelijkheden bekijken voor duurzame dakbedekking bij zowel platte als schuine daken.

Waarom kiezen voor duurzame dakbedekking?

Duurzame dakbedekking is vervaardigd van materialen die minder belastend zijn voor het milieu. Dit draagt bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk en het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Sommige duurzame dakmaterialen, zoals groene daken en zonnepanelen, helpen daarnaast bij het verminderen van energieverbruik door isolatie te bieden of hernieuwbare energie op te wekken. Duurzame materialen zijn als laatste vaak ontworpen om langer mee te gaan dan traditionele materialen, waardoor ze minder vaak vervangen hoeven te worden. Dit kan leiden tot kostenbesparingen op de lange termijn.

Duurzame dakbedekking voor een plat dak

EPDM is wel de meest duurzame dakbedekking voor lichtjes hellende of platte daken. Het is een type rubber dat erg uv-bestendig is. Het rubber blijft daardoor flexibel en soepel, waardoor het niet snel zal scheuren. Hierdoor blijft het zeker wel vijftig jaar zonder schade op uw dak liggen. Hierin verschilt EPDM van traditionele dakbedekking als bitumen en PVC. Bitumen is bekend door de barsten en scheuren die kunnen optreden en PVC bevat weekmakers, waardoor het broos wordt na verdamping.

duurzame dakbedekking

Innovatieve, duurzame dakbedekkingen voor platte daken

Het is nog vrij sporadisch, maar de eerste stappen zijn gezet op het gebied van gerecyclede dakbedekking. Wienerberger ontwikkelde bijvoorbeeld al een circulaire dakbedekking bestaande uit gerecyclede PVB-folies uit de glasindustrie. Verder kunt u op platte daken zonnepanelen plaatsen, buitenterrassen plaatsen of wellicht een groendak.

Duurzame dakbedekking voor een hellend dak

Voor schuine daken is zink een zeer duurzame keuze. Het heeft een lange levensduur en is onderhoudsvriendelijk. Bovendien is het heel stevig, waardoor er bij stormen minder kans is op schade. Als laatste is het materiaal recyclebaar, waardoor het een milieuvriendelijke dakbedekking is. De traditionele dakpannen zijn ook vrij duurzaam voor op een hellend dak. De keramische dakpannen zijn gemaakt van klei en gaan wel dertig á vijftig jaar mee. Bovendien zijn de grondstoffen makkelijk te verkrijgen en heeft de productie van dakpannen slechts weinig energie nodig.

Ook leien dakbedekking is een duurzame keuze. Deze ietwat exclusievere dakbedekking is licht doch sterk, doordat het gemaakt is van cement en kunststofvezels. Het is bovendien slijtvast en kan goed tegen verscheidene weersinvloeden en extreme temperaturen. Leien dakbedekking heeft daarom een lange levensduur en vergt weinig onderhoud.

Rieten daken zijn toch ook duurzaam

Rieten daken hebben een traditionele look, waardoor het prima geschikt is om uw woning een landelijke uitstraling mee te geven. Riet is daarbij een natuurlijk materiaal en wel een van de meest milieuvriendelijke dakbedekkingen. Zelfs bij het ouder worden van het riet en wanneer het niet gebruikt kan worden meer als dakbedekking, wordt het nog ingezet als meststof waardoor het een recyclebaar materiaal is.  

Benieuwd naar de mogelijkheden?

© DV Specialist 2024 - All rights reserved.
Made with
heart-fill
by Web Wings
Call Now Button
pop up website